Thuisonderwijs in Nederland volgens de wet

Thuisonderwijs in Nederland volgens de wet

In Nederland mogen we volgens de wet thuisonderwijs geven als er op redelijke afstand geen school te vinden is waarvan het onderwijs aansluit bij de religie of levensovertuiging van het gezin EN het kind het afgelopen jaar niet ingeschreven heeft gestaan bij een school. Er moet wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. De details kunnen we onder andere lezen bij de website thuisonderwijs.nl en in de wet.

Als het kind al ingeschreven is bij een school wordt het moeilijker, maar niet onmogelijk. En soms moeten we een beetje creatief zijn. In de volgende situaties mag ook thuisonderwijs gegeven worden:
* als het gezin een trekkend bestaan leidt
* als het gezin een jaar (of langer) in het buitenland is geweest
* als er door 1 of meer van de ouders die thuisonderwijs willen geven een school wordt opgericht (dit kan dus ook met meer dan 1 gezin)

Het mag duidelijk zijn dat een en ander niet ‘zomaar’ gaat. Voor het oprichten van een school heb je minimaal 1 gediplomeerde leerkracht nodig en moet je aan een aantal voorwaarden voldoen bijvoorbeeld. Maar dat is minder moeilijk dan vaak gedacht wordt.
Ook voor de andere mogelijkheden bestaan natuurlijk voorwaarden.

Behalve de wettelijke kant van het verhaal is er ook – en misschien wel vooral – de persoonlijke kant van het verhaal: de motivatie voor het geven van thuisonderwijs en gedachten die ons juist weerhouden om eraan te beginnen.

De motivatie voor het geven van thuisonderwijs moet sterk zijn. We moeten daarvoor eerlijk tegen onszelf zijn en ons afvragen of we dit echt willen en waarom. Een sterke motivatie geeft een zeer grote kans van slagen.

Dan zijn er vaak allerlei angsten en ideeën waardoor we denken dat thuisonderwijs niet kan. Veel van die gedachten zijn er omdat we geleerd hebben om zo te denken, niet omdat die gedachten echt waar zijn. Er zijn minimaal 2 manieren om de gedachten die ons laten stoppen, te stoppen:
* We informeren onszelf. We zoeken uit wat kan, wat de mogelijkheden zijn en wat wel of niet waar is.
* We verwerken onze angsten. Angsten zijn onverwerkte bundels energie die opgeslagen zijn in ons lichaam. Ze komen tevoorschijn in situaties waarvoor ze niet gelden, maar omdat ze nog opgeslagen liggen worden we getriggerd en lijken ze geloofwaardig. En weerhouden ze ons ervan om te doen wat we echt willen.

Angsten kunnen we verwerken door ze er volledig te laten zijn, door ze volledig te laten uitdrukken tot ze ‘op’ zijn. De beste manier die ik persoonlijk ken, is door dit te doen met behulp van de ‘fear processing exercise’ van Inelia Benz, die we op haar website kunnen vinden.

Eenmaal ‘op’, dan zijn we vrij om te doen wat we werkelijk willen, in dit geval: beginnen aan thuisonderwijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.