De e-bike

De e-bike

Mijn schoonouders hebben allebei een e-bike. Wij hebben zelf ‘gewone’ fietsen. Voor ze op vakantie gingen zeiden ze tegen ons dat we hun fietsen gerust mochten gebruiken zolang zij er niet waren. Dus dat deden we.

Het kan zijn dat ik eens eerder op een e-bike (van mijn schoonouders) gefietst heb, jaren geleden. Maar ik kan het me niet goed herinneren, het kunnen ook hun scooters geweest zijn. Hoe dan ook, deze keer vóelde het in elk geval alsof het de eerste keer was dat ik op een e-bike reed.

e-bikeWe haalden de bikes uit de garage. Tas achterop voor de boodschappen die we op de terugweg zouden halen. Daar gingen we. Hup, op het zadel en voorzichtig beginnen met trappen. En zoef, daar ging ik meteen iets sneller dan normaal, alsof ik een duwtje mee kreeg. Hm, dacht ik… Een paar minuten later fietsten we al tussen de akkerlanden. Lange, rechte wegen, dus we konden een aardig vaartje maken. Zonder moeite! Rustig trappen, maar zo’n  22 tot 25 km per uur gaan, heerlijk! En dat was het moment dat ik dacht, o, dit is echt geweldig! Ik wil ook zo’n fiets! De rest van de tocht langs en door verschillende dorpjes bevestigden dat idee. Er zitten zó veel voordelen aan een e-bike:
-Je gaat in een hoger tempo dan op een ‘gewone’ fiets maar je hebt geen helm nodig 🙂
-Je gebruikt een schonere vorm van energie dan bijvoorbeeld een snorscooter op benzine en je hebt geen last van stank en lawaai. Én je hoeft niet naar de benzinepomp, maar kunt lekker thuis de accu opladen.
-Het gaat elektrisch, maar je moet wel zelf trappen, dus je bent in beweging. Je kunt trouwens ook ‘gewoon’ fietsen door de accu niet in te schakelen.
-Geen zware inspanning, je kunt steeds in een rustig, aangenaam tempo doortrappen.
-Je komt niet bezweet aan op je bestemming.
-Ik persoonlijk zag veel meer om me heen dan ik tijdens het fietsen op een ‘gewone’ fiets altijd zie (want dan ben ik veel meer met het fietsen zelf bezig).
-Je bent sneller op je bestemming, met minder moeite.
-Je fietst sneller langere afstanden.
-Doordat je makkelijker en sneller langere afstanden kunt fietsen, ben je misschien sneller geneigd de fiets te pakken, of zelfs een ritje met de fiets te maken dat je anders met de auto maakt!

Kortom: je onderneemt zélf actie, maar zodra je begint krijg je direct steun, waardoor je moeiteloos en met veel plezier richting je bestemming gaat. En dan hoef je onderweg alleen nog maar te genieten.

En DAT is nu precies zoals het leven bedoeld is.

Het hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te gaan, hoewel dat wel een van de overtuigingen is die in de maatschappij leeft. ‘No pain, no gain’, is de gedachte. Of: ‘alleen met hard werken kom je er’ (of nog erger: dan verdien je het pas). Het moet ‘bloed, zweet en tranen’ kosten. ‘Even op je tanden bijten’. Dat soort dingen. Tegen je gevoel in of je gevoel uitschakelend. Maar dit dient niemand, behalve misschien de economie (want die is gebaat bij mensen die slaafs hard werken) en je ego. Je ego groeit van dit soort gedachten. Want als iets moeilijk gaat of via een pijnlijk proces, dan vertelt je ego jou dat dit goed is voor je. Want alleen dan ben je een ‘goed’ mens of een ‘sterk’ mens. Het vertelt je dat je alleen zó kunt groeien. Maar dat is absoluut niet waar. Juist als je in de richting gaat van wat jou gelukkig maakt, groei je. Je kunt dan zoveel meer bereiken dan wanneer je dingen doet die niet prettig aanvoelen. Want dan ga je tegen de stroom in als het ware. En dat is veel lastiger. Als je in de richting gaat van dingen die goed voelen voor jou, ga je met de stroom mee. En als je met de stroom mee gaat, gaat alles veel gemakkelijker. Je komt sneller op verschillende plaatsen waardoor je meer meemaakt, je ziet meer onderweg, je ontwikkelt je dus meer! En waarschijnlijk ben je onderweg ook veel aardiger tegen anderen omdat je niet veel te veel energie in het tegen-de-stroom-in-zwemmen hebt hoeven steken waardoor je behoorlijk geprikkeld kunt raken! Met de stroom mee gaan is dus gaan in de richting van wat jou gelukkig maakt. En waarom zou je daar dan geen middelen voor gebruiken die het je aangenamer en makkelijker maken? Ook dat is met de stroom mee gaan en dus liefdevol voor jezelf zorgen. Ook je omgeving heeft van dit alles profijt. Mensen die in de richting gaan van waar zij gelukkig van worden en die goed voor zichzelf zorgen, inspireren anderen om ook zo te leven. Bovendien is het vaak zo dat gelukkige mensen dat geluk willen delen en overbrengen op anderen. Waardoor ze vanuit hun eigen geluk dienstbaar willen zijn aan anderen in plaats van uit plichtsgevoel of andere misplaatste overtuigingen.

Het is de bedoeling in het leven dat je zélf het initiatief neemt, met de actie begint. Niemand anders kan dat voor je doen. Maar zodra je dat doet, gaat het Universum (of hoe je het wilt noemen) je ondersteunen en ga je moeiteloos en ontspannen richting datgene wat je wilt bereiken. En ondertussen geniet je van alles wat gedurende dat proces voorbij komt. Voorwaarde is wel dat je met datgene bezig gaat, waar je gelukkig van wordt, wat jou blij maakt. En dat je durft te vertrouwen, op het Universum, maar óók (of juist) op jezelf, op wat jouw gevoel je zegt en waar het je heen stuurt. En dat je durft te ontvangen.
En dan: genieten maar!

Update 1/9/16: Ik heb de daad bij het woord gevoegd, ik heb een e-bike gekocht! Genieten! 🙂 🙂 🙂

e-bike

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.