Wat is bewustzijn eigenlijk?

Wat is bewustzijn eigenlijk?

Bewustzijn is letterlijk bewust zijn.
De nadruk kun je op 2 manieren leggen:

Bewúst zijn.
Bewust zíjn.

Bewust zijn betekent dat je bewust in het nu leeft. Dat je met je hele wezen betrokken bent bij datgene, wat je op dit moment doet, of dat nu de afwas is, een gesprek met iemand, je werk, een wandeling in de natuur, noem maar op. Met aandacht dingen doen dus. Mindfulness wordt het ook wel genoemd. Bewust zijn betekent ook aanwezig zijn in jezelf en in contact staan met je lichaam.

Bewust zijn betekent wakker zijn, je onderscheidingsvermogen gebruiken: voelt dit goed of voelt dit niet goed? Het betekent dat je leeft met je waarnemingsvermogen ‘aan’. Niet alles klakkeloos aannemen, maar bij jezelf nagaan wat je er van vindt. Geen dingen doen of aannemen omdat een ander het zegt, omdat ‘het zo hoort’, omdat het in de bijbel staat, omdat ‘het de regels zijn’, maar omdat jij van binnen voelt dat het goed is. Ook al doet de rest het anders.
Bewust zijn betekent dat je nadenkt over en kennis vergaart van jezelf, je omgeving, het leven.

Qua bewustzijn is de maatschappij sinds lange tijd in slaap gesust. Hoe dat komt, dat is weer een verhaal op zich (misschien voor een later blog). Op dit moment is het van belang te weten dat een groot deel van de samenleving is verdoofd door:
-Overtuigingen die van generatie op generatie worden doorgegeven.
-Het idee dat je vooral hard moet werken.
-De media die ongemerkt de bevolking indoctrineren.
-Verslavingen.
-Invloeden van groepen die niet persé het beste met de medemens voor hebben. (Ik heb het hier niet over terroristen.)
-Angst.
-Ziekte (mede in stand gehouden door de medische industrie).

Men is zo met deze dingen bezig, dat er vaak geen tijd en ruimte over is (denkt men!) om eens stil te staan en te denken: ”Hé, wacht eens even, klopt dit wel? Is dit wel waar? Wil ik het wel zo?”
Maar nu is het tijd om wakker te worden!

Er zijn allerlei gebieden waarin we bewuster kunnen worden:
-Gedachten over onszelf: Wie we zijn, wat we kunnen, waarom we hier zijn, hoe we tegen en over onszelf praten, hoe we met onszelf omgaan.
-Voeding: Wat stoppen we eigenlijk in ons lijf en wat zijn de effecten daarvan?
-Ons lichaam: Beweging, zuurstof, voeding, contact met ons lichaam. Hoe zit het en hoe belangrijk is dat allemaal?
-Autoriteit: Aan wie kennen wij autoriteit toe en waarom? Hoe zit het met onze eigen autoriteit?
-Communicatie en omgang met anderen: Luisteren we écht naar elkaar? Staan we open voor een ander? Reageren we of geven we antwoord? Vatten we alles persoonlijk op of kunnen we afstand nemen en daadwerkelijk communiceren? Wat zeggen we eigenlijk?
-Opvoeding: Geven we onze kinderen de ruimte om uit te groeien tot een eigen persoonlijkheid? Geven we ze de ruimte om hun talenten en passies te ontdekken, te ontplooien, te ontwikkelen, te leven? Hoe zien wij kinderen? Wat geven wij ze voor boodschappen mee? Wat projecteren we van onszelf op onze kinderen?
-Maatschappij (of zoals ik liever zeg: samenleving): Gaat het om geld of om mensen? De manier van besluiten nemen. Regels: zijn ze wel zo belangrijk? De kracht van het volk. Hoe kunnen we in harmonie, gelijkheid en overvloed met elkaar leven?
-Leefomgeving: Hoe gaan we om met de natuur? Wat betekent de natuur eigenlijk voor ons? Voelen we ons op ons gemak in ons eigen huis? Letten we op giftige stoffen in bijvoorbeeld onze kleding en in de verf op onze muren? Gaat het werkelijk zo slecht met het milieu of wordt ons iets wijsgemaakt?
-En misschien wel de belangrijkste: Het leven zelf: zien we dit leven als enige leven dat er is? Of zien we het als onderdeel van iets veel groters?

Een heleboel om nog eens nader op in te gaan. Maar voor nu even genoeg.
En waarom is dit nu allemaal zo belangrijk? Ik schreef het al op de home-pagina van mijn website:
Hoe bewuster je bent, hoe beter je in staat bent de valse overtuigingen te herkennen en los te laten. Hoe bewuster je bent, hoe beter je in staat bent te herkennen hoe we geprogrammeerd zijn. Hoe bewuster je bent, hoe beter je in staat bent keuzes te maken, te weten wat je wilt bereiken en hoe je dat wilt.

Want: om te komen waar je wilt, moet je weten waar je bent!

wild-flowers-571940

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.